les 3
onze strijd tegen het water

breaking news!!!
Klik op het filpmje voor het vervolg van het nieuwsbericht van de NOS.
de watersnoodramp. wat gebeurde er?
De watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Wanneer na een zware noordwesterstorm de dijken bij Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant doorbreken komen meer dan 1800 mensen om het leven.
Zaterdagmiddag, 31 januari 1953 begint het heftig te waaien. Het KNMI waarschuwt op de radio voor een korte zware storm, die kan leiden tot gevaarlijk hoog water.
Maar die waarschuwing bereikt niet veel mensen, want lang niet iedereen heeft een radio of telefoon. En het internet moest nog uitgevonden worden.
Omdat de storm langzaam uitgroeit tot een storm met windkracht tien (orkaankracht) raken steeds meer schepen op de Noordzee door de hevige wind en de hoge golven in nood. En door de zeldzame combinatie van stormvloed en springtij* staat de Nederlandse kust op knappen.


* Springtijwatte?
de hoogte van de zeespiegel wordt bepaald door de aantrekkingskracht van zon en maan op het water. Dit wordt astronomisch getij genoemd. Springtij is een vloed die veroorzaakt wordt door de zwaartekracht van de zon en de maan die elkaar versterken. De hoogte van het water is hierdoor hoger dan normaal bij een normale vloed. Een normale vloed wordt door de maan alleen veroorzaakt. Springtij treedt op als de zon, de aarde en de maan min of meer op één lijn staan, Dan is de aantrekkingskracht het grootst en spreekt men van springtij. Heftige wind kan het water langs de kust nog hoger opstuwen. Wanneer het boven bepaalde hoogtes komt is er sprake van stormvloed. Valt de storm toevallig samen met springtij dan komt het water nog hoger. En juist dat gebeurde er bij de Watersnoodramp.

Nadat de golven urenlang op de zwakke dijken hebben gebeukt, gaat het mis. In Zeeland, West-Brabant en op de Zuid-Hollandse eilanden breken de dijken midden in de nacht door.
Naast het aantal mensen dat slachtoffer wordt van de ramp, komen er 20.000 koeien, 2.000 paarden, 12.000 varkens, 3.000 schapen en geiten en tienduizenden kippen, ganzen, konijnen, honden en katten om.
Bekijk hier de video met echt nieuwsbeelden uit 1953
Voor de mensen kwam de dijkdoorbraak als een verrassing. Ze werden opgeschrikt in hun slaap door het water. Huizen stortten in door de kracht van het stromende water en de voortrazende storm.
Hoe erg het in het rampgebied was, was voor de buitenwereld nog helemaal niet goed duidelijk. Maar de situatie werd nog erger toen in de middag van 1 februari toen de vloed opkwam. Deze vloed zou de meeste levens eisen. Doordat de dijken al gebroken waren, kwam het water in de polders nog hoger te staan. Veel huizen die de eerste vloed hadden doorstaan, stortten alsnog in.

de schade van de watersnoodramp
Voor veel mensen en dieren kwam de hulp te laat.
• 1835 mensen zijn overleden als gevolg van de ramp
• 200.000 stuks vee (koeien, paarden, schapen, etc) verdronken
• 200.000 hectare grond kwam onder water te staan (dat zijn 100.000 voetbalvelden!)
• 3300 woningen en boerderijen geheel vernietigd
• 40.000 woningen en 3000 boerderijen zwaar beschadigd
• 72.000 mensen werden geëvacueerd
• 91 km dijk was zwaar beschadigd in Zuid-Holland met gaten van wel 1 km
• 10 km dijk was zwaar beschadigd in Nood-Brabant
• 38 km dijk was zwaar beschadigd in Zeeland met gaten van zelfs 3,5 km
waarom hielden de dijken het niet?
Dat een zware storm zo’n enorme ramp kon veroorzaken, kwam ook door de slechte staat van de dijken. In Zuid-West Nederland waren veel dijken te laag en te zwak. De waterschappen (dat zijn bestuurders die in elke regio het water en de dijken in de gaten houden) hadden al veel jaren te weinig reparaties uitgevoerd aan de dijken. Dat kwam ook door de dure Tweede Wereldoorlog, we hadden even andere zorgen aan ons hoofd.
Door de extreme waterstanden en de duur van de storm (meer dan 24 uur) gaat de ramp de geschiedenisboeken in als een zeldzame gebeurtenis.

opdracht: maak een opstel
Jij bent 11 jaar oud in 1953. Er raast een storm over Nederland. De dijken breken, je huis loopt onder water. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ga je doen? Schrijf een verhaal over jouw watersnoodramp.