top of page

les 4

de deltawerken

Onze wereldberoemde vuist tegen het water

Je weet al dat een groot deel van Nederland onder zeeniveau ligt. Na de watersnoodramp werd heel goed duidelijk hoe belangrijk het is dat we ons goed moeten beschermen tegen overstromingen.

2012-04-14-REG7-zeelandblok-5-FC-web.jpg

Nog even je kennis over les 3 opfrissen? Bekijk deze video.

JI 43 Dijken - afb 1.jpg

Direct na de Watersnoodramp schakelde de Nederlandse regering hele slimme mensen in die veel wisten over hoe we ons land moeten beschermen tegen het water. Hun advies was de belangrijkste basis voor het plan dat gebouwd zou worden tussen 1954 en 1997: de Deltawerken.

 

Het belangrijkste advies? Veel strengere eisen voor de primaire waterkeringen. Moeilijke term hé, primaire waterkeringen? Maar het valt mee hoor, jullie hebben daar in les 2 al veel over geleerd.

Een dijk is een primaire waterkering

waterkeringen

Om Nederland te beschermen tegen overstromingen, heeft ons land ruim 3700 kilometer aan waterkeringen. Een ‘kering’ betekent eigenlijk hetzelfde als ‘terugkeren’ of ‘omdraaien’. Dus een soort vuist tegen het water.

Je hebt natuurlijke keringen, zoals de duinen, maar er zijn ook veel door de mens gemaakte keringen zoals dijken, dammen, stuwen, gemalen en stormvloedkeringen.

Apers_overstromingen.jpg

Een dam tegen het water​

We hebben twee soorten waterkeringen:
 

  • Primaire waterkeringen: dit zijn de waterkeringen die ons land beschermen tegen buitenwater uit de Noordzee, de Waddenzee, de grote rivieren en het IJssel- en Markermeer. 

 

  • Regionale waterkeringen, deze beschermen ons land tegen binnenwater uit de vele meren, kleine rivieren en kanalen direct om ons heen.

Het-HD-Louwes-gemaal-in-Zoutkamp-verhuis
overzicht.png

De Deltawerken zijn Nederlands grootste verdedigingssysteem tegen hoogwater vanuit zee. Deze waterkeringen bestaan uit 5 stormvloedkeringen, 2 sluizen en 6 dammen.

De Deltawerken in Nederland zijn vooral gebouwd om ons land te beschermen tegen hoogwater vanuit de Noordzee. Een groot deel van Nederland ligt immers onder de zeespiegel. Ook vindt er veel water via de grote rivieren in ons land hun weg naar zee. Dit maakt Nederland een typisch deltagebied.

idee-lampje.gif

Delta betekent een gebied waar een rivier met veel aftakkingen naar zee stroomt.

Het eerste bouwwerk van de Deltawerken ging al binnen één jaar na de ramp in 1954 van start. Dit was de stormvloedkering Hollandse IJssel in Zuid-Holland.

stormvloedkering.jpg

Stormvloedkering Hollandse IJssel

Dat dit al zo snel kon na de ramp was te danken aan het jarenlange voorbereidende werk van Johan van Veen. Hij was een waterstaatkundig ingenieur. Van Veen waarschuwde de Nederlandse regering al vele jaren voor het gevaar, maar werd pas veel te laat serieus genomen.

veen.jpg
idee-lampje.gif

Wist je dat Johan van Veen ook wel de 'vader van het Deltaplan'werd genoemd?

Met de bouw van de Maeslantkering bij Hoek van Holland, in 1997 waren de Deltawerken klaar.

1.jpg
2.jpg

Foto van de Maeslantkering open en gesloten.

De Deltawerken zijn over de hele wereld bekend. Andere landen vragen dan ook vaak ons land om advies over waterkeringen in hun eigen land. Stoer he, van ons kleine kikkerlandje?

Hoe werkt de Maeslantkering?

Meer weten over De Deltawerken?

De kans dat we nog een keer zo’n storm als in 1953 krijgen, met én springvloed én springtij, is niet zo groot. Maar een gevaar dat wel om het hoekje gluurt, is het snelle stijgen van de zeespiegel. De voorspellingen zijn dat die de aankomende 1,5 eeuw zó stijgt, dat onze dijken daar niet tegen opgewassen zijn.

 

Daarover vertellen we je meer in les 5!

bottom of page